De voordelen van houtskeletbouw

Steeds vaker kiezen kandidaat bouwers voor een houtskeletbouw woning.

Maar waarom zou u voor deze bouwmethode kiezen? We zetten de voordelen van houtskelet voor u op een rijtje:

Energiebesparend duurzaam bouwen

Alle nieuwbouw woningen van SPIB Houtbouw voldoen aan de nieuwste normen, met andere woorden, ze voldoen aan de norm voor een BEN-woning (of bijna energie neutrale-woning). Het verschil merkt u achteraf op uw energiefactuur. Zo blijkt uit ervaring met onze klanten dat de energiekost bij houtskeletbouw duidelijk veel lager is. Het resultaat?  Een forse besparing qua energiekosten! Bovendien voorzien we een perfecte buffering, doordat we werken met cellulose. De voordelen hiervan kan u het hele jaar door voelen. Op koude winterdagen duurt het langer voor de kou binnen is, in de zomer wordt het binnen minder snel warm. Perfect in balans, toch?

Droge bouwwijze

In een traditionele nieuwbouw wordt gemiddeld 9000 liter water gebruikt tijdens het bouwproces. Dat verklaart waarom een huis vroeger tot een jaar moest staan om te drogen. Tegenwoordig wordt dit proces vaak versneld. Bij houtskeletbouw is dat maar een fractie hiervan. We gebruiken geen cement of nat pleisterwerk voor de wanden, wat het voordeel heeft dat dit niet moet uitdrogen én zich ook minder zet achteraf. Alle leidingen, isolatie, … kunnen sneller geplaatst worden in een droge omgeving.  Bovendien zijn er geen koude bruggen of vochtige muren.

Luchtdicht, maar toch ook dampopen

Vocht is één van de aspecten om rekening mee te houden bij het bouwen van een woning. Een dampopen constructie is daarbij erg belangrijk, om ervoor te zorgen dat de muren 'ademen' naar buiten toe. Eventuele condens die zicht opbouwt in de wanden en spouw, kan dankzij deze dampopenheid weg naar buiten toe. Dat is essentieel voor een gezonde en schimmelvrije woning. Maar hoe kan een dampopen woning dan wel luchtdicht zijn? Heel eenvoudig: een dampopen woning is luchtdicht aan de binnenzijde van de woning. Dit kan trouwens getest worden met een blowerdoor test.
 

Eindeloos veel mogelijkheden

Houtskeletbouw kent zijn oorsprong in Canada en Scandinavische landen. Hierdoor denken kandidaat-bouwers vaak in een bepaald type woningen. Laat u niet misleiden door dit stereotype denken! Houtskeletbouw biedt ontzettend veel mogelijkheden. Laat u alvast inspireren door onze realisaties. Deze  spreken voor zich: van strakke, moderne woningen, tot landelijk of klassiek, maar ook voor een aanbouw of opbouw wordt vaak voor houtskeletbouw gekozen.
 

Ecologisch en toch betaalbaar

Voor houtskeletbouw worden ecologische verantwoorde materialen gebruikt. Maar hoe is het mogelijk om hoogwaardige materialen te gebruiken en toch betaalbaar blijven? Bekijk de kost van een nieuwbouw woning op lange termijn, en hou rekening met deze feiten:

  • Houtskeletbouw woningen kunnen sneller gebouwd worden.
  • Een houten constructie weegt minder dan een traditioneel huis met dezelfde grootte. Dat wil zeggen dat de fundering ook minder zwaar moet zijn, en dus ook een minder grote kost is.
  • Door minder energieverlies zijn uw verwarmingskosten lager, wat resulteert in een stevige besparing op uw energiefactuur.
     

Samengevat: een gezond leefklimaat

Een houtskeletbouw woning is niet alleen duurzaam en ecologisch, het biedt ook een gezond leefklimaat, voor u en uw gezin! Denk maar aan de buffering in de winter en zomer, waardoor de temperatuur van nature uit al meer in balans is. Of aan de droge bouwwijze en het feit dat uw houtskelet luchtdicht, maar toch dampopen is. Er worden ook veel minder chemische materialen gebruikt, wat allemaal bijdraagt aan een aangenaam en gezond woonklimaat. Het is ook gewoon aangenaam vertoeven in een houtskeletbouw. Onze klanten vertellen, eens je in een houtskeletbouw gewoond hebt, dan kies je nooit meer iets anders.
 

Benieuwd naar de mogelijkheden van houtskeletbouw?

Wordt uw nieuwe woning een houtskeletbouw? Maak een afspraak, voor advies op maat. Volledig vrijblijvend, uiteraard.