Een strobalen woning ? Wat is dat nu juist ?

In deel 1: Tonen we aan de hand van foto’s op een werf hoe deze woningen gebouwd worden.

We starten echt bij de basis, en gaan zo verder in het bouwproces, tot en met het isoleren van de wanden met stro.

Volgs ons via Facebook of hou ons nieuws in gaten, als je zeker deel 2, het verdere verloop tot afgewerkte woning niet wil missen.

 

Foto 1  en 2 de basis: Grondwerken en uitpalen, nieuwe strobalen woning, funderingssleuven uitgraven, ijzeren netten aanbrengen. Maar dit is vrij algemeen voor iedere woning.

Foto 3: Afvoerbuizen onder de woning worden meteen mee ingewerkt.

Foto 4 en 5: We gieten eerst beton in sleuven, zorgen ervoor dat alle buizen juist uitkomen, en werken verder af met ijzernetten. Zodat we straks een stevige betonplaat kunnen gieten

Foto 6: De betonplaat is nu gegoten, en de basis van de woning is klaar.

Foto 7 en 8: De basis is klaar, we plaatsen ons houtskelet op ijzeren voeten, met hout bouwen is prima, maar je moet wel enkele regels respecteren, hout steek je niet in de grond. Het moet kunnen ademen en opdrogen daarom plaats je de houtconstructie  niet beneden het vloerpeil.

Foto’s 9,10 en 11: We bouwen verder aan ons houtskelet dat met grotere en zwaardere balken wordt opgebouwd, dan bijv. een gewone houtskeletbouw woning. Mits de dragende functie hier toch net anders is. Een deel van de grote openingen zal worden gevuld met stro, en een deel beglazing. Het dak gaat erop en zal ook worden gevuld met stro. Op foto 10 zie je dat het stro reeds in het dak zit.

Foto 12: Je kijkt tegen plafond op, dit is meteen mooi afgewerkt, zet er mss nog een whitewash op, en je hebt werkelijk een heel mooi plafond. Met een minimum aan inzet en maximum aan resultaat.

Foto 13: Hier zie je een wand gevuld met stro, en het subskelet. Leidingen worden mee ingewerkt in het pleisterwerk. Zodat er zeker geen brandgevaar is.  

Met reeds 15 jaar ervaring is Spib-Houtbouw een pionier in het plaatsen van houtconstructies voor strobalen woningen. Strobalen woningen zijn even duurzaam als ieder ander huis, ze hebben het voordeel een goede natuurlijke isolatie te hebben, zijn bewezen brandwerend, zie ook oudere post op Facebook.

Besluit een duurzaam, gezonde en betaalbare ecologische woning waar je zelf mag je handen uit de mouwen steken, met als resultaat een fijne thuis te bekomen.

Ben je nieuwsgierig naar deze manier van bouwen, neem gerust een kijkje op onze website (www.spib.be) of stel een vraag. Volg ook onze facebook pagina als je zeker deel 2 het verdere verloop tot afgewerkte woning niet wil missen.