Renovatie van het Abtshof: een geklasseerde vierkantshoeve

Voor de renovatie van deze vierkantshoeve in Borlo (Gingelom) voldoen enkele 'voor' en 'na' foto's niet.
Hier hebben we écht een huzarenstukje geleverd! Een project waar we - terecht -  trots op zijn! 

Vakmanschap & technisch inzicht

Toen we de aanvraag binnenkregen wisten we al meteen dat er technisch inzicht en vakmanschap nodig zou zijn om deze geklasseerde vierkantshoeve in z'n glorie te herstellen. Een uitdaging waar we bij SPIB Houtbouw maar al te graag onze schouders mee onder zetten. 

Het verhaal achter deze renovatie

Bij de renovatie van deze vierkantshoeve was het voor de eigenaars enorm belangrijk om de traditionele authenticiteit zoveel mogelijk te respecteren, zoals het ook hoort bij een geklasseerd gebouw. Daarnaast was het uitgangspunt dat dit zo ecologisch mogelijk moest gebeuren én een gefaseerde aanpak was een absolute must. Het gaat hier trouwens over een co-housing project met meerdere wooneenheden. De hoeve werd samen aangekocht door een groepje mensen met een ecologische ziel, om deze samen te renoveren en hier met een aantal gezinnen met dezelfde mindset te gaan wonen. 

En laten we eerlijk zijn, de huidige toestand was op z'n minst zorgwekkend te noemen. 

In deze blog zoomen we in op de eerste fase van dit project, hierin werd het poortgebouw opgevangen, het dak aan de voorgevel vervangen én er werden extra dakkapellen bijgeplaatst. En er werd een verdieping bij gecreëerd.

Vooral het poortgebouw moest dringend aangepakt worden, aangezien er hier stabiliteitsproblemen waren. Hout, véél hout was er nodig om alles op te vangen en/of te vervangen.

Hoog tijd voor actie dus! We gingen aan de slag, en zoals zo vaak bij renovatie gaat het er eerst slechter uitzien alvorens je vooruitgang ziet.

Het poortgebouw werd het eerst grondig aangepakt. En ja, dit zijn voor én na foto's van dezelfde ruimte. 

Ondertussen werden de oude daken verwijderd en de nieuwe gemaakt.

Een van de vele uitdagingen bij dit project was inschatten welke elementen behouden konden worden, welke stukken toch afgebroken moesten worden en waar er terug bijgemetst, verstevigd en opgevangen moest worden. Voor de klanten was het enorm belangrijk om de authentieke spanten te behouden.  

Om de extra verdieping een mooie lichtinval en wat meer ruimte te geven, werden er dakkapellen geplaatst. 

Omdat ecologisch verbouwen en duurzaamheid een absolute must waren voor dit project werd alles geïsoleerd met kalk en hennep. Oude en nieuwe technieken samenbrengen, om dit project vorm te geven en zo deze vierkantshoeve op een authentieke manier te renoveren. 

Op de nieuwe verdieping kan je nu al zien dat dit gezellige kamers gaan worden. 

Het authentieke spant heeft geen dragende functie meer (zie hierboven) maar is nu mooi geïntegreerd als interieur element met een knipoog naar hoe het was. Tegen de rieten matten die je op deze foto's kan zien wordt vervolgens leem geplaatst als afwerkingslaag. 

Ook buiten werd er goed doorgewerkt aan de dakafwerking.  De pannen werden gelegd er werden terug mooie dakranden geplaatst. Nestjes voor kleine gevederde vriendjes mochten natuurlijk niet ontbreken in dit ecologische project. 😊

Intussen is fase 1 zo goed als afgerond. Het poortgebouw is weer stevig. Het hoofdgebouw heeft een nieuwe verdieping met behoud van authentieke elementen. De nieuwe dakkappellen zijn geplaatst en de oude dak is helemaal vernieuwd met ecologische isolatie. 

Dat noemen we bij SPIB Houtbouw traditioneel VAKMANSCHAP op zijn best!

SPIB Houtbouw is trots op de uitvoering van dit project en omdat we veel sympathie hebben voor de ideologie, lichten we het graag even voor u toe. 

Het Abtshof

In de dorpskern van Borlo (Gingelom) ontwikkelen we een sociaal, ecologisch en toekomstgericht project: Het Abtshof. We verbouwen er een historische vierkantshoeve tot een intergenerationele woongemeenschap met 12 units en verschillende gemeenschappelijke ruimtes zoals een grote keuken en zaal, ateliers, logeerkamers, wasplaats, ...en veel speelruimte voor de kinderen. We hebben hierbij de ambitie om samen te leven, werken, delen, groeien en elkaar te inspireren. 

Het Abtshof zoekt nog bewoners. 

De eerste fase van de verbouwing is gestart en we zoeken medebewoners voor de eerste units die klaar zullen zijn in het voorjaar van 2022. Je kan komen kennis maken met de site, de bewoners en de plannen. Graag op afspraak of op de maandelijkse werkdagen of infomomenten. 

Benieuwd? Je kan het Abtshof vinden aan de Thewitstraat 17 in 3891 Borlo. Voor meer informatie kan je terecht op www.abtshof.be en Facebook. Ons contacteren kan via info@abtshof.be.

Benieuwd naar onze aanpak? 

Bouw- of verbouwplannen? Al aan houtskeletbouw gedacht? 

Maak een afspraak, voor advies op maat. Volledig vrijblijvend, uiteraard.