Houtskeletbouw versus traditioneel: het bouwproces

Houtskeletbouw versus traditioneel: het bouwproces

Bij het bouwen van een huis sta je voor belangrijke keuzes. Ga je voor de traditionele route, waar steen de hoofdrol speelt, of kies je voor hout als bouwmateriaal? 

De opkomst van houtbouw biedt niet alleen een snelle oplossing voor het huidige huizen tekort, maar kan ook een krachtig antwoord zijn op het klimaatprobleem. In feite is houtbouw de bouwmethode van de toekomst, waarbij landen als in Scandinavië ons al lang zijn voorgegaan. Maar wat maakt een houten huis zo aantrekkelijk? En hoe verhouden de kosten zich tot de traditionele bouwmethoden?  

Deel 1 - Hoe zit het met het bouwproces? 

In dit eerste artikel in onze reeks over houtskeletbouw versus traditioneel bouwen zoomen we in op het bouwproces. De voordelen van houtbouw zijn inmiddels bekend: snelheid, duurzaamheid, leefklimaat en efficiëntie. Maar hoe zit het eigenlijk met het bouwproces zelf? 

Sneller, efficiënter en nauwelijks onderhevig aan weersomstandigheden 

Een van de grootste voordelen van houtskeletbouw is de snelheid waarmee een woning kan worden gebouwd. De voorbereidingsperiode, inclusief tekenwerk en atelierwerk, kan iets langer duren dan bij traditioneel bouwen. Deze tijd wordt echter ruimschoots gecompenseerd op de werf. In het atelier worden de wanden namelijk vooraf geproduceerd volgens de uitvoeringsplannen, die in samenwerking met een architect worden opgesteld. Hierdoor verloopt de montage op de werf aanzienlijk sneller dan bij een traditionele woning. 

Een ander voordeel is dat we minder  onafhankelijk zijn van weersomstandigheden. Doordat het grootste deel van de productie in de werkplaats plaatsvindt, is het bouwproces bij houtskeletbouw nauwelijks onderhevig aan regen of vrieskou. De woning kan snel water- en winddicht worden gemaakt, waardoor direct gestart kan worden met de technische installaties en afwerking. Dit in tegenstelling tot traditionele metselwerken, waarbij vertraging door slecht weer vaker  voorkomt. 

Doordat er tijdens het productie- en plaatsingsproces bijna geen water nodig is, wordt de interieurafwerking niet vertraagd door uitdrogingsperiodes, zoals bij klassieke woningbouw het geval is.   

Hoewel houtskeletbouw een iets langere voorbereidingstijd vergt, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de snelle voortgang op de werf. De efficiëntie, weersonafhankelijkheid en snelle realisatie maken houtskeletbouw tot een aantrekkelijke optie voor wie snel, gezonder  en duurzaam wil bouwen.

Nog vragen? 

Heeft u vragen over houtskeletbouw of bent u op zoek naar advies van een vakman? 

Maak een afspraak, voor advies op maat. Volledig vrijblijvend, uiteraard.