Bouwen en verbouwen: wat verandert er in 2021?

Het begin van een nieuw jaar is traditioneel het ogenblik dat er een aantal nieuwe regels worden ingevoerd. 2021 is niet anders.

Maar wat er verandert er allemaal als je wil bouwen of verbouwen in 2021? In deze blog zetten we de belangrijkste veranderingen voor u op een rijtje:

BEN-norm voor nieuwbouw

Vanaf 2021 moeten nieuwbouw woningen in Vlaanderen voldoen aan de BEN-norm (bijna energie neutraal). Dat betekent dat je woning een maximaal E-pijl mag hebben van 30. Alle nieuwbouw woningen van SPIB Houtbouw voldoen al langer aan deze normen. Als je met ons bouwt, dan moet je je geen zorgen maken over deze nieuwe regel.

6% BTW voor sloop en heropbouw 

Als je een woning sloopt die je daarna terug opbouwt, dan betaal je maar 6% btw in plaats van 21. Een groot verschil! 

Nieuwe voordelen voor wie energiezuinig renoveert

Er zijn een aantal nieuwe voordelen voor wie energiezuinig renoveert. Zo wordt de renteloze energielening uitgebreid. Als je een woning koopt en deze binnen de vijf jaar renoveert, kan je onder bepaalde voorwaarden renteloos lenen tot 60.000€. Lees hier meer over de voorwaarden

Daarnaast komt er ook een EPC-labelpremie bij energierenovatie. Hebt u een woning met een slechte energieprestatie? Als u de woning binnen de 5 jaar in die mate renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, dan kunt u vanaf 2021 een premie krijgen. Meer informatie over deze EPC-labelpremie

Benieuwd naar de mogelijkheden van houtskeletbouw?

Hebt u vragen over deze nieuwe regels of bent u op zoek naar advies over bouwen of verbouwen van een vakman?  

Maak een afspraak, voor advies op maat. Volledig vrijblijvend, uiteraard.