De BEN-eisen voor een nieuwbouw woning, anno 2022

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning bijna-energieneutraal (of afgekort BEN) zijn. Zo'n BEN-woning moet in Vlaanderen voldoen aan zes voorwaarden. We lichten ze even voor u toe, in deze blog.

  • Energieprestatieniveau moet E30 of lager zijn

Het E-peil is kleiner of gelijk aan E30. Dat E-peil is de energetische score van uw volledige woning: technieken, compactheid, oriëntatie, ...

  • S-peil moet S28 of lager zijn

Het S-peil drukt de energie-efficiëntie uit van de bouwschil (buitenmuren, ramen, dak, vloeren, ...) en evalueert alle warmtewinsten en -verliezen. Hoe minder energie er nodig is om uw woning te verwarmen, hoe lager en hoe beter uw S-peil. Let op: er spelen nog een aantal andere factoren mee, om dit peil naar beneden te krijgen.
 

  • Isolatiewaarde van de constructiedelen: Umax

BEN staat voor een doorgedreven isolatie. Voor de verschillende constructiedelen gelden Umax-eisen. U duidt aan hoe goed een bepaald onderdeel van uw woning geïsoleerd wordt.  Voor een BEN-woning geldt er per constructiedeel een maximum. Zoals u kan zien, scoort Spib-Houtbouw ruimschoots binnen de norm met onze houtskeletbouw wanden en dakopbouw. Hoe lager de cijfers hoe beter de score.

De Umax waarde is één van die factoren die mee het S-peil van de woning bepalen, dus dat is dubbel goed nieuws dat we hier zeer goed scoren!

Constructiedeel Umax BEN (W/m²K)  SPIB-Houtbouw
Daken         0.24     0.13 tot 0.15
Buitenmuren  0.24     0.15 tot 0.20
Vloeren 0.24      
Ramen (glas + kader)      1.5  
Beglazing   1.1  
Deuren en poorten  2.0  




 

 

 


 

 

  • Oververhittingsindicator < 6.500Kh

In een BEN-woning mag de oververhittingsindicator niet meer bedragen dan 6.500 Kh. In goed geïsoleerde woningen blijft de warmte binnen hangen, maar een BEN-woning raakt niet oververhit als u voldoende aandacht besteedt aan zonnewering, de oriëntatie van uw ramen of indien u voor nachtelijke ventilatie kiest.
Bovendien gebruiken we bij SPIB-Houtbouw cellulose als isolatie materiaal in de wanden en daken. Het grote voordeel hiervan?  Deze isolatie werkt zeer goed tegen oververhitting van uw woning.

  • Ventilatie-eisen

Een ventilatiesysteem is sinds 2006 verplicht voor nieuwbouw, maar sinds 2016 moet het ook de nodige kwaliteit leveren. Vandaar de verplichting om een ventilatieverslaggever in te schakelen, die maakt een ventilatievoorontwerp en stelt het ventilatie prestatieverslag op.
Qua ventilatie kan u kiezen uit vijf verschillende systemen: A, B, C, C+ of D. Ons advies? Kies voor een systeem met vraagsturing of warmteterugwinning om zoveel mogelijk energie te besparen.

  • Minimum aandeel hernieuwbare energie

De netto energiebehoefte voor verwarming mag maximaal 70 kWh/m² bedragen. Een BEN-woning moet minstens 15 kWh/m² energie uit hernieuwbare bronnen halen. U kan kiezen (en ook combineren) uit een zonneboiler, PV-panelen, warmtepomp, warmtepompboiler en/of een biomassaketel. 

 

Hoe zorgt u ervoor dat uw nieuwbouw aan al deze voorwaarden voldoet?

Tot dusver de theorie. Laten we eerlijk zijn, dat is een hele waslijst. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw nieuwbouw aan al deze voorwaarden voldoet? Bij SPIB-houtbouw voldoet uw bouwschil ruimschoots. Sterker nog, we scoren zelfs veel beter. Het overige rekenwerk is dan ook de taak van uw architect en EPB-verslaggever om te zorgen dat de cijfertjes kloppen.

Nog een belangrijke tip: een woning van Spib-houtbouw is altijd zeer goed luchtdicht afgewerkt, dit scheelt makkelijk 10 punten in uw EPB verslag.

Een houtskeletbouw constructie die volgens de regels van de kunst gebouwd wordt, scoren véél beter op een blowerdoortest. Concreet kan dit in uw EPB rapport tot 12 punten vermindering opbrengen. Een groot verschil, toch?

Samengevat: het is én blijft een complexe materie, met veel cijfers. Maar de belangrijkste conclusie is wel heel duidelijk: uw energie-kost zal aanmerkelijk lager zijn, door te bouwen met Spib-Houtbouw. Een groot verschil, in uw portemonnee.

 

Eisen 2022-2023

  • E-peil: maximaal E30
  • S-peil: maximaal S28

Nog vragen? 

Heeft u vragen over deze nieuwe regels of bent u op zoek naar advies van een vakman? 

Maak een afspraak, voor advies op maat. Volledig vrijblijvend, uiteraard.