Vraag & Antwoord

Is houtskeletbouw eigenlijk wel ecologisch? 

Houtskeletbouw staat onbetwistbaar voor een ecologische keuze.

Bij SPIB bouwen we bijna altijd met hout afkomstig uit duurzaam beheerde Europese bossen. Dit betekent dat we volgroeide bomen kappen die niet langer CO2 opslaan, om ze vervolgens te vervangen door jonge bomen die wel nog volop CO2 opslaan tijdens hun groeiproces. De CO2 blijft levenslang in het hout en dus ook in uw woning opgeslagen. Hierdoor komt er minder koolstof in onze atmosfeer, wat een aanzienlijk voordeel is voor de planeet.

Met houtskeletbouw kiest u dus niet alleen voor een duurzame toekomst, maar draagt u ook actief bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk.

Wat zijn de BEN-eisen voor een nieuwbouw? 

Sinds 2021 moet elke nieuwbouwwoning bijna-energieneutraal (of afgekort BEN) zijn. Zo'n BEN-woning moet in Vlaanderen voldoen aan zes voorwaarden. In deze Vraag en antwoord sommen we ze voor u op:

  • Energieprestatieniveau: E30 of lager
  • S-peil: S28 of lager
  • Isolatiewaarde: max. Umax-waarde per constructiedeel
  • Oververhittingsindicator < 6.500Kh
  • Ventilatie-eisen: keuze uit vijf systemen: A, B, C, C+ of D
  • Minimum aandeel hernieuwbare energie: Een BEN-woning moet minstens 15 kWh/m² energie uit hernieuwbare bronnen halen

Meer weten over elk van deze zes voorwaarden?
Lees dan zeker onze blog: ‘De BEN-eisen voor een nieuwbouw woning, anno 2022’.

Houtskeletbouw, is dat wel voldoende geluidsdicht? 

Dit is een van de vragen die we regelmatig van onze klanten horen. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Hout is onbetwistbaar een van de beste materialen om een optimale akoestiek te bekomen, vergelijkbaar met de vele zachte houtsoorten die gebruikt worden in concertzalen.

Dankzij een doordachte opbouw van wanden en vloeren voldoet elke woning van SPIB aan strenge normen voor akoestisch comfort. We vullen onze wanden met cellulose-isolatie, gemaakt van papiervlokken. En aangezien papier afkomstig is van hout, sluit de cirkel. Deze papiervlokken isoleren niet alleen uitstekend, maar dempen ook geluid. En we beperken deze natuurlijke isolatielaag niet enkel tot de wanden, maar integreren ze ook in de dakconstructie. Deze isolatie dan nog in combinatie met de houtwol isolerende plaat aan de buitenzijde van onze wanden, vormen een ideale geluidsbuffer.

Voor een nog beter resultaat raden we aan om tussen verdiepingen en in de leidingspouw met minerale wol te isoleren tegen trillingsgeluiden. Dit leidt tot de best mogelijke akoestiek. Op deze manier weren we zeer doeltreffend omgevingsgeluiden en geluiden in huis. Het slim inzetten van afwisselend harde en zachte materialen creëert samen een uiterst effectieve akoestische buffer.

In het kort: een houtskeletbouw van SPIB staat garant voor een voortreffelijke akoestiek.

Houtskeletbouw en brandveiligheid: hoe zit dat nu? 

Regelmatig stellen kandidaat bouwers ons de vraag hoe het zit met brandgevaar en houtskeletbouw. Is het brandgevaar groter in een houtskeletbouw?

Integendeel! Hout biedt lang weerstand tegen de vlammen. Sterker nog, hout scoort uitstekend op brandweerstand. Dat is trouwens het vermogen van een bouwelement om bij brand zijn functie te blijven vervullen. Een balk met een hoge brandweerstand is een balk die ervoor zorgt dat een verdieping in een brandend gebouw gedurende lange tijd niet instort. Wanneer hout vuur vat, ontstaat er een verkoolde laag aan de buitenzijde, en dit vertraagt de vlammen om tot de kern van de balk door te dringen. Dat verklaart ook waarom bomen na een bosbrand nog steeds rechtop staan. 

Bovendien wordt de binnenzijde van de woning ook altijd met een laag gipskarton afgewerkt. Deze laag is ook weer brandwerend en scoort zelfs beter in brandweerstand dan bij een traditionele woning.

Ook de brandweer is fan van houtskeletbouw. De brandweerstand van hout is geen fabeltje, maar pure fysica. Bij brand verkoolt hout gelijkmatig met een snelheid van ongeveer 1 mm per minuut, zodat de brandweerstand en de kans op het bezwijken van de structuur in een brandsituatie nauwkeurig kunnen worden voorspeld. Daardoor kan het werk van de brandweer veiliger verlopen dan bij traditionele bouwwerken.

En wat met de brandverzekering dan? Iedere verzekeraar weet maar al te goed dat de brandveiligheid van een hedendaagse houtskeletbouw woning, niet afwijkt van het standaardniveau. Twijfelt u nog? Vraag het dan ook even aan uw verzekeringsmakelaar. U zal merken dat een houtskeletbouw niet anders of duurder is om te verzekeren.

Hoe zit het met duurzaamheid?

Regelmatig krijgen we van kandidaat bouwers de vraag hoe het zit met de duurzaamheid van een houtskeletbouw. Ons antwoord hierop? Levenslang! In buurlanden en in Scandinavië staan talloze houtskeletbouw woningen van meer dan honderd jaar oud. Bij Spib bouwen we onze woningen zo dat het houtskelet nooit in aanraking kan komen met vocht. De constructie staat altijd boven de afgewerkte vloerpas en de gevelafwerking beschermt het houtskelet tegen weersinvloeden. Een correcte wandopbouw die dampopen is én aangepast aan ons klimaat zorgt ervoor dat houtskeletwoningen van Spib minstens even duurzaam zijn dan elke andere bouwmethode. Want bouwen, dat doe je toch voor het leven?!

 

In een houtskeletbouw kan je geen zware voorwerpen ophangen. Feit of fabel? 

Nog zo één van die misverstanden die we in deze Vraag en Antwoord de wereld uit willen helpen. In een houtskeletbouw kan je geen zware dingen ophangen: is dat een feit of fabeltje? Bij de houtskeletbouw woningen die we bij Spib bouwen is dit absoluut een fabeltje! Wij adviseren onze klanten namelijk altijd om een extra OSB laag achter het gipskarton te plaatsen. Het resultaat hiervan? Een rekje, een decorstuk en zelfs een badkamermeubel of keukenkasten kunnen probleemloos aan een Spib-houtskeletwand opgehangen worden. Die extra OSB laag geeft je wanden extra stevigheid, zodat je geen extra pluggen of speciale pluggen nodig hebt. Je kan zonder zorgen zware voorwerpen ophangen in het interieur van jouw houtskeletbouwwoning die Spib voor je gebouwd heeft.

Wat met het akoestisch comfort?

Een houtskeletwoning absorbeert de trillingen van luchtgeluiden via de isolatie. Door het plaatsen van isolatie tussen kepers en balken, en het gebruik van een gegoten chapelaag met een  ontkoppelende geluidsisolatie bekomt men een goed akoestisch resultaat.

Hoe zit het met oververhitting?

Oververhitting hangt samen met grote glaspartijen en de oriëntatie van deze glaspartijen. Best hou je hier al rekening mee tijdens het architecturaal ontwerp van de woning. En besteed je voldoende aandacht aan zonnewering, zoals screens, buitenjaloezieën, zonneluifel, maar zeker ook zonwerend glas.
Bepaalde isolatie materialen en gebruik van massa in de woning vb chape kunnen bijdragen om oververhitting tegen te gaan.

Wat betekent damp-open en luchtdicht bij een houtskelet constructie?

Damp-open
Een houtskelet constructie is eigenlijk een houten geraamte, wat je heel goed gaat isoleren. Belangrijk hierbij is dat de geïsoleerde houten constructie kan ademen langs de buitenzijde. Zo kan waterdamp van in de constructie afgevoerd worden naar buiten. We spreken van een damp-opensysteem.

Luchtdicht
Aan de binnenzijde van de houtskeletconstructie bevindt zich de luchtdichte laag. Die ervoor zorgt dat er geen warmteverlies is in de woning. Dit in combinatie met een goede balansventilatie zorgt voor een stabiel en comfortabel leefklimaat.

Een goede luchtdichting kan je testen aan de hand van een blowerdoortest. De eventuele verliesplekken komen zo aan de oppervlakte en kunnen worden opgelost. Hoe lager de resultaten hoe beter voor je Epeil. Onze houtskeletbouw woningen scoren altijd goed, en vaak beter dan een traditionele woning, denk aan getallen tussen 0.6 en 1 naargelang architecturale en materiaalkeuze.

Wat kost dit nu allemaal?
Elk bouwproject is anders, daar hoort een eerlijke correcte prijs bij. Bij Spib-Houtbouw doen we er alles aan om duidelijke transparante offerte af te leveren. Maar we geloven niet in vaste prijzen. We werken samen met de klant en bekijken verschillende mogelijkheden zodat het kostenplaatje ook klopt. We streven immers naar een fijne samenwerking met tevreden klanten.

Kiezen voor houtskeletbouw doe je ook omdat je ecologisch en energiezuinig wil investeren met het oog op de toekomst.

Daarom is het slim om beter te doen dan de huidige energie-norm en vandaag al een BEN woning te bouwen. Je energiezuinige en ecologische woning kost meer dan een standaardwoning, maar die meerkost verdien je na 8 tot 10 jaar terug.