Hoe werkt de blowerdoortest en wat zijn de voordelen? 

Met een blowerdoortest of luchtdichtheidstest wordt de luchtdichtheid van een woning gemeten. Hoe het werkt? Er wordt een drukverschil gecreëerd tussen binnen en buiten, waarna in kaart gebracht wordt hoeveel lucht aan het gebouw ontsnapt of infiltreert. 

Het basisprincipe van de blowerdoortest

Om de blowerdoortest te kunnen uitvoeren, wordt een buitendeur ‘vervangen’ door een frame met hierin een luchtdicht doek en een ventilator. De ventilator is verbonden met een laptop die de snelheid regelt en de gemeten waarden registreert. Voor een efficiënte luchtdichtheidsmeting moeten alle ramen dicht zijn, de ventilatie uitgeschakeld, alle toevoer- en afvoermonden afgedicht en alle binnendeuren opengezet om de luchtcirculatie te bevorderen.

Daarna wordt de woning in onderdruk en in overdruk geplaatst, telkens met een verschil van 50 pascal (Pa). De laptop meet het luchtvolume dat de ventilator aan- of afvoert om het drukverschil constant te houden. Dat luchtvolume komt overeen met de luchtlekken van de woning. Met een infraroodcamera ziet men waar de lucht precies ontsnapt en waar er lekken zijn. Of er wordt witte rook in het gebouw geblazen. Waar de rook door kieren en spleten ontsnapt, is de luchtdichtheid niet gegarandeerd. Indien u de blowerdoortest laat uitvoeren voor de woning afgewerkt is, kan dit nog verbeterd worden.

Voordelen van een goede luchtdichtheid: 

  • Beperkt de warmteverliezen en de indringing van koude lucht
  • Verhoogt de doeltreffendheid van de isolatie
  • Verbetert het rendement van de verwarmings- en ventilatiesystemen
  • Vermijdt schade aan de woning (vocht, schimmel…) doordat warme en vochtige lucht door de wanden dringt
  • Vermijdt tocht en verhoogt het comfort in de woning
  • Een goede luchtdichtheid wil ook zeggen een goed E-peil van de woning 
  • Houdt omgevingsgeluiden beter tegen en zorgt voor meer akoestisch comfort

Benieuwd naar onze aanpak? 

Bij SPIB wordt er bij de HSB woningen extra aandacht gegeven aan luchtdichting zodat onze woningen goed scoren met deze test.

Wordt uw nieuwe woning een houtskeletbouw.
Maak een afspraak, voor advies op maat. Volledig vrijblijvend, uiteraard.