Dit verandert er in 2022 voor (ver)bouwen

Heeft u plannen om in 2022 een woning te bouwen, kopen of renoveren? Dan zijn er ook nu weer een aantal wijzigingen in de regelgeving waar u best rekening mee houdt. In deze blog zetten we de belangrijkste veranderingen voor u op een rijtje:

Nieuwe energie-eisen voor bouwen en verbouwen

De klimaatdoelstelling van 2050 komt alsmaar dichter, wat ook dit jaar weer resulteert in het verstrengen van de EPB eisen, zowel voor bouwen als verbouwen. In de tweede helft van dit jaar wordt de renovatiepremie bovendien vereenvoudigd, maar daarover later meer.

Lager S-peil voor nieuwbouw

Bouwt u dit jaar een nieuwe woning? Hou er dan rekening mee dat het S-peil van de bouwschil nog maar S28 mag bedragen in plaats van S31. Kiest u voor een houtskeletbouw of strobalenbouw met SPIB Houtbouw, dan zal dit geen enkel probleem voor u zijn. Onze houtskeletbouw- en strobalenwoningen zijn sowieso energiezuinig en voldoen aan de strengste eisen.

Nieuw E-peil for ingrijpende energetische renovatie

Het E-peil verstrengt ook als u dit jaar een ingrijpende energetische renovatie plant van uw woning. Indien de bouwaanvraag hiervoor ingediend wordt in 2022, dan moet de woning na de werken minstens een E-peil van E60 behalen in plaats van E70. 

Kopen en verkopen

Wat betreft kopen en verkopen zijn er op 1 januari ook heel wat wijzigingen ingegaan. Aangezien deze nieuwe regels wel wat impact kunnen hebben op het totaalbudget van uw nieuw te bouwen woning, vermelden we graag even voor u, louter informatief.

3% registratiebelasting op jouw enige en eigen woonst

Wordt u in 2022 de trotse eigenaar van uw enige en eigen woonst? Dan betaalt u hier nog maar 3% registratiebelasting op in plaats van 6%. Deze verlaging is een steuntje in de rug voor starters en jonge gezinnen. Wil u deze woning bovendien ingrijpend energetisch renoveren, dan betaalt u slechts 1% registratierechten. Datzelfde tarief geldt als het gaat om de sloop en heropbouw van een verouderde woning.

Verhoging naar 12% registratiebelasting

Bij de aankoop van een tweede, derde, ... woning als investering? Dan stijgt de registratiebelasting van 10% naar 12%. Hetzelfde tarief is van toepassing bij de aankoop van bouwgrond.

Nog vragen? 

Heeft u vragen over deze nieuwe regels of bent u op zoek naar advies van een vakman? 

Maak een afspraak, voor advies op maat. Volledig vrijblijvend, uiteraard.